Op dinsdag 7 november waren op het circuit van Zandvoort veler ogen gericht op de BMW M240i Dayvtec met startnummer 73 van Dayvtec Engineering tijdens de finale races van de BMW Racing Cup. Aan de buitenkant vielen alleen de groene accenten op, maar de bijzonderheid zat in de benzinetank! Want daarin bevond zich een groene biobrandstof. Een voorbode van de duurzame koers die de initiatiefnemer van de BMW Racing Cup voor de toekomst voor ogen heeft.
Davy Lemmens van Dayvtec Engineering kwam enkele jaren geleden met het concept voor de BMW Racing Cup en na drie seizoenen kan hij tevreden terugkijken. “Maar ik kijk liever vooruit,” aldus de gedreven autosport ondernemer. “Natuurlijk is het mooi als je weet dat er inmiddels 85 van deze BMW’s zijn gebouwd die allemaal hun weg hebben gevonden naar rijders en teams die er races mee rijden of deelnemen aan trackdays, maar ik zie nog genoeg uitdagingen voor de komende jaren.”
Het concept voor de BMW Racing Cup ontstond net voor het uitbreken van de coronapandemie, maar werd meteen omarmd door een groot aantal gepassioneerde autosportliefhebbers, van jong tot oud, man of vrouw, en veelal ondernemers. Onder die laatste groep spreekt vooral het race format aan: training en races met zo’n drie uur aan track time op een doordeweekse middag.
Er is als basis gekozen voor de BMW M240i met de 6-cilinder 3.0 motor voorzien van turbo; met de nodige aanpassingen aan de software beschikt de cup-versie van de BMW M240i in race trim over 410 pk en 600 Nm. Verder is de racer door Dayvtec Engineering van allerlei race specifieke elementen voorzien, zoals een AST Suspension 5100 schokdemper/veer met verstelbare bump en rebound. De remmen zijn van AP en aerodynamisch zijn er aanpassingen gedaan door het toepassen van een splitter en een achtervleugel voor optimale downforce. Door gebruik van gewicht besparende polyester componenten als portieren, motorkap en spatborden en het verwijderen van veel interieurdelen, heeft de auto een betere gewichtsverdeling en ondanks de montage van een FIA/KNAF goedgekeurde rolkooi weegt de auto nog slechts 1.350 kg, waarmee de kg/pk verhouding komt op een fantastische 3,3 kg/pk. De auto’s racen op de Michelin Pilot Sport competitiebanden en gebruiken brandstof van TinQ en smeermiddelen van North Sea Lubricants.
Uniek aan de BMW Racing Cup is het ‘Arrive& Drive’ concept: alle deelnemende auto’s worden door een van de drie partner teams gerund om gelijkwaardigheid te garanderen. De coureur komt met helm & overall naar het circuit en daar staat de cup-auto klaar om in te stappen en te gaan racen. Dat maakt het voor veel coureurs interessant, want die kunnen zich concentreren op het racen, terwijl alle logistieke en technische zorgen uit handen worden genomen. Naast Dayvtec Engineering (Katwijk), zijn MDM Motorsport (Badhoevedorp) en Hans Weijs Motorsport (Huissen) actief in de BMW Racing Cup. In Dusseldorp BMW werd een dynamische BMW-dealer met 13 vestigingen in Nederland gevonden als belangrijkste partner; Dusseldorp BMW levert de nieuwe auto’s en onderdelen vanuit hun vestiging in Den Haag.
Spannende races met velden tot soms boven de 30 deelnemende auto’s hebben ertoe geleid dat de BMW Racing Cup de afgelopen drie seizoen coureurs van diverse pluimage heeft aangetrokken, van zeer ervaren topcoureurs als Tom Coronel en Paul Meijer tot jonge talenten als Flynt Schuring en Hjelte Hoeffner. Jong of oud, man of vrouw, ervaren of debutant, voor allerlei coureurs biedt deze klasse vertier, uitdaging en een goede leerschool, ook omdat er altijd vanuit de drie partner teams coaching beschikbaar is. Overigens wordt er vooraan het veld op hoog niveau geracet; bij de voorlaatste race zat er tussen de snelste en de tiende in de kwalificatietraining nog geen seconde!
Voor komend seizoen heeft Davy Lemmens zich een paar doelen gesteld: “Duurzaamheid wordt in de autosport een steeds belangrijker thema en wij kunnen daarin niet achterblijven. Daarom hebben we gezocht naar een duurzame CO2 neutrale biobrandstof. Die hebben we nu getest, waarvoor slechts een aanpassing in de ‘mapping’ (software voor de brandstofregulering) vereist is. En de resultaten zijn hoopgevend; wij willen dat al vanaf komend seizoen op alle auto’s toepassen.” Tijdens het KNAF Duurzaamheidssymposium op 25 november hoopt Davy Lemmens meer te kunnen vertellen over de toepassing van deze biobrandstof. Verder ziet Lemmens dat veel van de BMW-coureurs het nog spannend vinden om races te rijden: “De trackdays vinden ze prachtig, maar wij willen ze graag de volgende stap laten zetten om ook daadwerkelijk te gaan racen. Want dat is het mooie van deze cup; je rijdt nooit alleen, er is altijd een andere rijder waar je tegen kunt racen; dat de snelste coureurs dan een paar seconden korter over een rondje doen is helemaal niet erg.”
De komende maanden worden er verschillende trainings/cursusdagen voor de deelnemers aan de BMW Racing Cup gehouden om minder ervaren coureurs aan een EU-licentie van de KNAF te helpen. Zo zorgt de organisatie er voor dat meer geïnteresseerden in 2024 kunnen deelnemen aan de races die op de circuits van Zandvoort, Assen en Zolder zullen worden gehouden. En het dit jaar toegepaste nieuwe format voor deze racedagen blijft ook voor 2024 gehandhaafd: met ’s ochtends een trackday met 3 uur rijtijd is en ’s middags een programma met 30 minuten vrije training, 20 minuten kwalificatie en twee races van elk 50 minuten. Dat betekent 6 uur track time op een dag!
Foto’s: Chris Schotanus